IV Centenari de l'Oratori del Castell d'Alaró

L’acte se celebrarà el divendres 22 d‘abril, a les 20,00 al Teatre d’Alaró


Les celebracions del IV Centenari de l’Oratori de la Mare de Déu del Refugi agafen velocitat de creuer a partir del present mes d’abril. El divendres dia 22 se celebrarà a partir de les 20,00 hores en el Teatre d’Alaró la presentació de vint-i-quatre targetes postals commemoratives. Es tracta d’una iniciativa conjunta de l’Ajuntament i de l’Associació Cultural Al Rum que compta amb el suport del Consorci de la Serra de Tramuntana, Patrimoni Mundial de la Humanitat declarat per la UNESCO.


L’origen de la iniciativa comença un segle enrere. Entre les accions organitzades l’any 1922 per recordar el III Centenari es publicà un conjunt de dotze postals en blanc i negre. Es tracta de fotografies del poble, del castell, de l’oratori i de Son Fortesa, no debades l’escriptor Joan Rosselló n’era un dels promotors. Cent anys després, en Kolau Lluca i n’Andreu Quintana han cercat els mateixos indrets i angles i han repetit les imatges, ara en color.


El resultat són vint-i-quatre postals que es presenten en forma d’acordió i dins una faixa que reprodueix per un costat la portada de la col·lecció de 1922, en estil modernista, i per l’altra, el logotip del IV Centenari, ideat per Bartomeu Noguera, soci d’Al Rum i dissenyador gràfic.


L’acte començarà amb una presentació del president de l’associació, Gabriel Campins. Seguidament, intervendran Kolau Lluca i Andreu Quintana per explicar el procés de les fotografies. Després, Andreu Mateu, historiador i soci d’Al Rum, contarà breument com era l’Alaró de 1922 i com es commemorà el III Centenari. Per acabar, intervendran les autoritats municipals i del Consorci de la Serra de Tramuntana.


El conjunt de les vint-i-quatre postals es podrà comprar per cinc euros, que es destinaran a noves iniciatives relacionades amb el patrimoni alaroner. Serà possible adquirir-les al teatre el dia de la presentació, l’endemà –dissabte, dia 23– a la Fira del Llibre de la plaça Sebastià Jaume i el Dia de l’Àngel –diumenge, 24– al Castell, on està previst fer també una breu presentació.

Els mateixos indrets i angles, un segle després (1922 - 2022). Et pots desplaçar per les fotografies per veure la versió actual, l'obra d'en Kolau Lluca i n'Andreu Quintana.

El lladoner secular i la porxada de la capella - 1922El lladoner secular i la porxada de la capella - 2022
El castell voquer vist de la banda de Tramuntana - 1922El castell voquer vist de la banda de Tramuntana - 2022
Carousel imageVista general de la població - 2022
Vista del Castell i puig de S'Alcadena - 1922Vista del Castell i puig de S'Alcadena - 2022

Notícies relacionades: