La conquesta del Castell


Es tracta d’un joc de taula per a tota la família, que ens ajudarà a conèixer més sobre la història, la geografia, els costums i els personatges d’Alaró de manera divertida.


L’objectiu és partir de ses Artigues i ser el primer en arribar al Castell. Es va presentar el divendres, 9 de desembre, a les 19,00 hores, al Teatre d’Alaró. A la pàgina "Gran èxit de 'La conquesta del Castell'" trobareu més detalls de la presentació.


Podreu comprar per un preu molt econòmic aquest joc que inclou: la capsa amb un hermós dibuix d’Alaró vist des del cel, el taulell sobre el que es juga, tres-centes targetes amb 1.800 preguntes, un dau, les instruccions i les fitxes per a cada jugador.


Serà un regal de Nadal o Reis molt nostre que, a més, ajudarà a fer menys avorrits els curts dies d’hivern. Aquest joc és una iniciativa d’Al Rum i l’Ajuntament que compta amb el suport de la direcció general de Normalització Lingüística del Govern de les Illes Balears.

Sobre el dibuix i el disseny del joc

El dibuix de Miquel Jaume i el disseny de Bartomeu Noguera han aconseguit que el joc de taula sigui molt més que una eina didàctica. És, també, un regal de Nadal o Reis molt formós.


L’autor del dibuix és Miquel Jaume, que ja ha dedicat un còmic al centenari de l’electricitat, a la història del Castell o al cinquè centenari de les Germanies. Per a aquest joc ha dibuixat una vista d’Alaró espectacular i inèdita: els veuen el Castell, s’Alcadena, sa Bastida i tota la part antiga del poble des del cel. La plaça, l’esglèsia i l’Ajuntament són el centre del dibuix. A partir d’aquï comença una perspectiva que permet veure els carrers i la majoria de les cases del centre.


La dinàmica de joc

La sort no deixa de ser un element important per als participants en el joc.


Primer per a contestar les preguntes. No conèixes la resposta? No importa, tens tres opcions i, per tant, un 33% de possibilitats d’encertar, així aniràs aprenent poc a poc.


A més, al llarg del camí, et trobaràs amb facilitats o obstacles molt alaroners, segons la casella a la què et dugui el dau. Si caus a l’avenc de ses Misses, tornaràs al principi del joc, a ses Artigues. Si conquestes sa Bastida, avançaràs. Si arribes al torrent de Solleric, veuràs que ve una torrentada i hauràs d’esperar. Si et toca una drecera, aniràs més aviat…


Les preguntes

Les 1.800 preguntes del joc del Castell són el resultat d’una idea que començà fa anys i que no s’ha materialitzat fins enguany. Estan dividides en sis temàtiques diferents: el Castell, història alaronera, geografia, personatges, miscel.lània (esports, tradicions, curiositats…) i Mallorca (amb especial atenció a la Serra de Tramuntana).


Les preguntes es començaren a redactar fa al manco una dècada, el projecte quedà dins un calaix fins que es considerà que era un projecte idoni pel IV Centenari. Els autors són Josep Lluís Pol, Francesc Lillo, Bartomeu Noguera, Andreu Mateu… sota la coordinació de Joan Riera.


Les regles de ‘La conquesta del Castell’

L’objectiu d’aquest joc és aprendre història, tradicions, geografia i dades sobre personatges d’Alaró d’una manera entretinguda i divertida. Es tracta d’una combinació de sort i coneixements en el qual es pot participar amb la família o amb un grup d’amics.


Tal vegada les primeres vegades sembli difícil, però hi ha una gran veritat: com més jugues, més aprens. Per facilitar el procés d’aprenentatge s’ofereixen tres possibles solucions per a cada pregunta. És a dir, encara que no es conegui la resposta, existeix un 33% de possibilitats d’encertar. A mesura que s’avança en coneixements, es pot complicar el joc llegint la pregunta, però sense oferir les tres opcions de resposta.


Les regles són molt senzilles i es poden adaptar si ho acorden els jugadors.


Reglament

  1. El joc parteix de la font de ses Artigues, lloc d’origen del poble, i té com a objectiu conquerir el Castell d’Alaró a força de contestar preguntes i seguir les instruccions escrites sobre el taulell de joc –de vegades favorables als jugadors i altres entrebancs–.

  2. Poden participar de dos a quatre jugadors. Per establir l’ordre de sortida es fa una tirada amb el dau. Comencen els jugadors amb la tirada més alta. En cas d’empat, es repeteix la tirada entre els que han tret el mateix número.

  3. Els jugadors tiren i sumen tantes caselles com el número del dau. D’acord amb el color de la casella on cau, un altre participant agafa una targeta i fa la pregunta corresponent a aquest color. Cada color està relacionat amb una de les sis temàtiques del joc: el Castell, llocs, personatges, història i art, miscel·lània i Mallorca. Si encerta la resposta torna a tirar i es repeteix el procés. Si falla, el torn passa al següent jugador.

  4. Quan es produeix un tercer encert en les respostes, el jugador tira i avança, però cedeix el torn al següent jugador.

  5. Les targetes usades passen al final del paquet de tres-centes fitxes.

  6. Les caselles amb notes poden suposar perdre la tirada, agafar una drecera, avançar sense contestar pregunta… Basta seguir les indicacions per continuar el joc.

  7. El jugador que arriba al Castell ha de contestar tres de les sis preguntes de la fitxa que toqui. Si ho aconsegueix, ha guanyat. Si falla, torna a la casella on estava abans de la darrera tirada i continua el joc.

  8. La conquesta del Castell es pot jugar en dos nivells de dificultat. Per facilitar el joc cada pregunta ofereix tres possibles respostes. Aquest seria el nivell fàcil. A mesura que es domina el joc es poden formular les preguntes sense llegir les opcions.


A jugar i aprendre!



On comprar el joc

Els exemplars del joc es podran adquirir fins a que s'esgotin, a Son Tugores entre les 16,00 i les 20,00 hores al preu de deu euros.


Que fer si es troben preguntes repetides

Si algú troba que a la seva capsa hi ha algun feix de preguntes repetides, pot anar al casal de Son Tugores entre les 16,00 i les 20,00 hores i li canviaran pel que li falta. Convé dur els sis feixos de preguntes per a poder identificar el que manca