Exposició dedicada a Ina Sassi

Ina Sassi, de Can Paneret i Can Roagó

El dissabte 5 d’agost, coincidint amb les festes de Sant Roc, Al Rum inaugura una exposició dedicada a la cantant alaronera Ina Sassi al casal de Son Tugores. Nascuda al nostre poble el 1929, va morir a Ciutat a finals de novembre de l’any passat.

A l’exposició es veuran espectaculars fotografies, programes de les seves actuacions, un vídeo elaborat per Andreu V. Clar, panells amb la seva biografia, objectes que emprava a les seves actuacions, etc. La mostra compta amb el patrocini de Simonet Materials de Construcció i el suport de l’Ajuntament.

La inauguració serà el dissabte 5 d’agost, a les 21,00 hores, al Casal de Son Tugores. En una primera etapa es podrà visitar fins al 14 d’agost i l’1 de setembre reobrirà fins al dia 20.

Qui era Ina Sassi?

Catalina Sastre Simonet, el seu nom real del qual deriva l’artístic, era filla de na Maria de Can Paneret i en Damià de Can Roagó. “Les meves arrels són ben alaroneres”, afirmava sempre que li demanaven. Els seus pares es traslladaren primer a Marsella i després a Palma quan encara era una nina.

El seu oncle Miquel Sastre la introdueix en el món de la cançó. Amb només dotze anys, comença a cantar amb un grup d’Alaró de nom Yokohama. Més tard, durant els anys quaranta i cinquanta triomfa a les sales de festes com Tito’s i Trébol i a tots els pobles mallorquins, inclòs Alaró. Als anys noranta, ja vídua tornà a viure uns anys d’èxit a les anomenades ‘revetlles camp’.

La "Gilda alaronera"

Ina Sassi triomfà els mateixos anys en els quals Rita Hayworth assolia una gran popularitat amb la pel·lícula Gilda. L’artista alaronera se semblava a l’actriu americana de pare espanyol. A la promoció de les seves actuacions s’accentuava aquesta semblança vestint-la gairebé idèntica a Hayworth i amb els guants que es treia a una de les escenes. Uns instants sensuals que van fer creure, erròniament, a molts d’espectadors de cinema que es tractava de l’inici d’un striptease tallat per la censura. 

A l’exposició ‘Ina Sassi, la Gilda alaronera’, es podran veure unes espectaculars fotografies d’estudi que accentuen el parescut amb l’americana. També els guants i algunes peces de bijuteria que emprava en actuacions.