Al Rum, a la Fira del Llibre del 23 d’abril del 2022

L'Associació Cultural Al Rum tendrà una triple participació en la Fira del Llibre que l'Ajuntament d'Alaró organitza el dissabte, 23 d'abril, a la plaça Sebastià Jaume.

Per un costat, Al Rum muntarà una petita exposició relacionada amb el IV Centenari de l'Oratori del Castell. Es mostraran textos d’una desena escriptors que al llarg d'un mil·lenni han deixat algun testimoni sobre la muntanya més emblemàtica del poble, sobre els fets històrics que allà han succeït o sobre l’advocació de la Marededéu del Refugi.

Els autors seleccionats són Muhammad Abi–Bakr al–Zuhri, Fra Pere Marsili, l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria, Mary Stuard Boyd, Margaret d’Este, Llorenç Riber i Campins, Llorenç Moyà i Gilabert de la Portella, Bartomeu Guasp i Guillem Colom i Ferrà. A més del text referit al Castell, cada panell incorpora una breu biografia de l’escriptor i fotografies.

En anteriors edicions de la fira, l'associació ja havia aportat una petita mostra sobre escriptors alaroners actual i una altra sobre Joan Rosselló de Son Fortesa.

A més de la petita exposició, Al Rum tendrà una parada a la qual es podran comprar les vint-i-quatre postals alaroneres de 1922 i de 2022 o, cosa que és el mateix, les commemoratives del III i IV Centenari de l’Oratori del Castell. Les dotze de fa un segle són en blanc i negre. Kolau Lluca i Andreu Quintana han repetit les imatges des dels mateixos indrets i angles, ara en color. El preu de la col·lecció completa és de cinc euros, que es destinaran a noves iniciatives per a la protecció del patrimoni d’Alaró. És una iniciativa conjunta de l’Ajuntament d’Alaró i Al Rum, que compta amb el patrocini del Consorci de la Serra de Tramuntana.

Al mateix ‘stand’ es trobaran els llibres publicats per Al Rum al llarg de setze anys d’existència. Alguns reculls fotogràfics, com els de Paco Rayó o el jutge Joan Ordinas; o relacionats amb exposicions, com les dedicades a Cabrit i Bassa, Gabriel Reinés, el camí del Castell o la II República; també hi haurà els dedicats a l’escultura de l’església o a l’impost dels estims. Malauradament, els dedicats als carrers del poble o a la cuina de Son Manyes ja estan esgotats.

L'Arxiduc Lluis Salvador (1847), Mary Stuart Boyd (1860) o Guillem Colom (1890) han estat dels autors que han deixat testimoni del poble.