Raquel Garduño descobreix els secrets de la Marededéu gòtica i de la fornícula

La restauradora d’art i sòcia d’Al Rum Raquel Garduño treballa des de fa setmanes en la restauració de la Marededéu gòtica i de la fornícula barroca que la nostra associació cultural localitzà a una casa particular d’Alaró.

La professional ha efectuat estudis previs, entre ells s’ha radiografiat la talla de la Verge, abans d’intervenir en les dues peces rescatades amb l’objectiu que passin al domini públic.

Després de la fase de coneixement, ha iniciat la restauració dels materials. Ja s’ha trobat alguna sorpresa. La fornícula, que semblava que sols era daurada i vermella, ha mostrat una policromia molt més variada.

Com a mostra, es poden observar les fotografies que acompanyen aquesta entrada.

La primera mostra la peça en el seu conjunt. Després, les fotos permeten veure com es transforma un dels dos querubins que es troben a ambdós costats de la part superior. Primer es pot veure l’estat de conservació de la talla. Seguidament es fixen la policromia i els daurats. A continuació es retiren les restes dels adhesius emprats. La següent passa consisteix a aplicar un gel de neteja per recuperar la brillantor de les purpurines que cobreixen la totalitat de la superfície. A la darrera foto es poden veure les carnacions originals de l’àngel.

On hi havia una figura monocroma es veu una cara amb els colors diferenciats de la carn, les celles o els ulls. En acabar el procés de restauració, Al Rum dipositarà la Maredéu i la fornícula, generosament cedides pel propietari, a l’església d’Alaró.


Aquesta història segueix aquí:

La marededéu, per dintre

Fornícula de la Marededéu

Detall de l'estat de la conservació del querubí