Proposta d'accions d'Al Rum per a 2021

El passat dimecres 13 de gener se celebrà l’assemblea general d’Al Rum.

En el decurs de la reunió s’aprovà el pla d’actuació per a 2021. Aquest pla queda pendent de dues circumstàncies:

  • La primera és l’evolució de la pandèmia de la Covid-19, que determinarà quines activitats es poden desenvolupar o no.

  • La segona és que es presentin noves oportunitats d’actuació. De moment el pla d’acció d’Al Rum preveu les següents activitatsPreparació IV Centenari del Castell

Al Rum ja va presentar a tots els participants que es presentaren a les eleccions municipals una proposta base d’activitats a fer amb motiu del IV Centenari de la inauguració de l’ermita.

Aquest document s’ha actualitzat i al llarg d’aquest any es vol treballar amb l’Ajuntament i la Fundació per fer els treballs preparatoris de l’esdeveniment. (En el document enllaçat trobareu les propostes elaborades per Al Rum)

Patrimoni

L’assemblea d’Al Rum decidí comprar un gravat del segle XIX en el que es reprodueix la imatge d’un pagés alaroner.

També es decidí contactar amb descendents de varis artistes alaroners del segle XIX per negociar que obres d’aquests creadors es quedin a Alaró.

S’acordà així mateix crear una comissió de patrimoni d’Al Rum per catalogar els bens que ja són propietat de l’associació i els que es puguin rebre o adquirir en el futur. En estar llest, aquest catàleg es penjarà a la pàgina web.

Cinquè centenari de les Germanies

El 6 de febrer començà la revolta dels menestrals de Palma. Fou l’inici d’un conflicte que va durar tres anys. Alaró fou un dels primers pobles que s’afegiren a les protestes. L’assemblea decidí preparar algunes accions commemoratives.

Mare de Déu gòtica

Després de mesos de retard causats per la pandèmia. Al Rum espera que en pocs mesos es pugui acabar el procés de consolidació i restauració de la imatge gòtica i la fornícula barroca trobades a una casa d’Alaró. Una vegada acabat aquest procés, que finança l’Associació, es firmarà l’acord amb la parròquia i es farà el dipòsit perquè tots els alaroners puguin contemplar aquesta Mare de Déu.

Publicacions

Es decidï reeditar la plagueta que recull les receptes de cuina de Son Manyes (aquesta plagueta s’esgotà ja fa alguns anys)

També hi ha altres plaguetes en marxa dedicades a aspectes concrets del ball dels Cossiers i de personatges populars de principis del segle XX.

Projecte de sa Bastida

El consoci i arqueòleg d’Al Rum Biel Llodrà continuarà amb les tasques de neteja, investigació i divulgació del jaciment amb el suport d’Al Rum. Fetes bona part de les actuacions prèvies, enguany ja es preveu iniciar les tasques d’excavació. Les actuacions s’avançaran a la primavera.

Participació a fires

Si es reprén la normalitat es participarà fires del poble com:

  • Fireta del llibre (per l’any passat havíem preparat una miniexposició sobre Joan Rosselló de Son Fortesa que, si se celebra l’acte, es podrà reprendre)

  • Fira d’Octubre

Exposició gravats

Aquesta exposició estava prevista per a 2020. Si la pandèmia ho permet, s’intentarà reprendre al llarg d’enguany.

  • El pla és fer una selecció dels gravats, xil·lografies i litografies que es conserven a l’arxiu parròquial i mostrar-los a la part de darrera de l’església

  • L’exposició s’acompanyarà de panells en els que s’explicarà com funciona cada tècnica de reproducció i també es mostraran estris per a cada una d’elles (planxes de coure per a gravat, fustes xil.logràfiques, pedres litogràfiques...)