Litografia d'un pagès alaroner

Un pagès alaroner del segle XIX s’incorpora a Al Rum


L’Associació Cultural Al Rum ha adquirit una litografia en color publicada devers 1825 i titulada ‘Paysan des environs d’Alaró / Labrador de las cercanías de Alaró’, una obra del dibuixant i gravador francès Edme-Jean Pigal.


La litografia mostra un pagés amb capell i vestit a l’ampla. Es tracta d’un segador amb una falç a la mà dreta i un manyoc de blat a l’esquerra. L’escena es completa amb un camp de cereals i unes muntanyes llunyanes. La imatge té unes dimensions de 18,6 x 15,3 centímetres en un paper de 34,3 x 25 centímetres.


La litografia formava part d’una obra titulada ‘Collection de Costumes des diverses Provinces de l’Espagne. Lithographiés d’aprés des dessins originaux’ publicada devers 1825. El volum complet inclou cent litografies a color, il·luminades a mà, representant els vestits tradicionals de les províncies espanyoles. Totes estan titulades en francès i castellà. La de l’alaroner és la número 22.


L’autor, Edme-Jean Pigal, nasqué a París, el 2 de febrer de 1798 i morí a Sens (regió de Borgonya-Franc Comtat) el 16 de setembre de 1872. Va ser un pintor costumista, gravador i litograf que deixà una obra abundant. Es va fer molt popular al seu país per caricatures divertides i per les escenes de personatges populars. A partir de 1838 se centrà en la pintura, les escenes religioses i encàrrecs públics.


L’adquisició d’aquesta litografia obeeix a un dels objectius d’Al Rum com és la preservació i l’ampliació del patrimoni relacionat amb Alaró. L’associació segueix treballant per augmentar aquest fons artístic i documental.