Al Rum edita un llibre sobre la pesta de 1652 a Alaró


1652, Alaró sota la pesta’ és el títol del llibre escrit per l’arqueòloga alaronera Margalida Antònia Coll que edita l’Associació Cultural Al Rum. La publicació, subtitulada ‘La història dels alaroners i les alaroneres que afrontaren l’epidèmia’, es presentarà el divendres 30 de setembre, a les 20,00 hores, a la sala de plens de l’Ajuntament d’Alaró.


L’acte s’emmarca en el si del programa que gira entorn de la fira artesanal que se celebra el 2 d’octubre. Al Rum pararà taula a la fira. Tant el llibre sobre la pesta com altres publicacions d’Al Rum es podran adquirir perquè totes les famílies del poble puguin ampliar la seva biblioteca sobre temes alaroners.


Margalida Antònia Coll fa un repàs a tot el que s’ha publicat sobre els desastres de la pesta que causà centenars de morts al poble a mitjan segle XVII. Ha consultat fonts dels arxius públics i la literatura sobre el tema. L’autora no es limita a narrar els fets històrics, sinó que analitza les conseqüències socials i econòmiques que la gran mortaldat va provocar.


Les pàgines estan acompanyades de gràfics i reproduccions de documents que ajuden a comprendre l’evolució de l’epidèmia, els estralls que causà i com s’estengué per la Mediterrània Occidental i els pobles de Mallorca. També s’estableixen algunes similituds entre la pesta de 1652 i la pandèmia del coronavirus de 2020.

Fotografies de la presentació

Viles mallorquines afectades per la pesta de 1652. Font: llibre

L'arqueòloga alaronera Marga Coll fent treball de camp