Exitosa presentació del nou llibre de "Toponimia de sa Bastida i la seva contrada".

Novembre 2023


La sala ha estat a vessar amb més de 70 persones durant la presentació del nou llibre "Toponimia de Sa Bastida i la seva Contrada", escrit per Francesc Lillo i Colomar. Es tracta de la més recent publicació de l'associació Al Rum amb la col·laboració de l' Ajuntament d'Alaró .


El batle d'Alaró ha començat la presentació ressaltant la feina d’Al Rum i d'en Xisco Lillo, i ha agraït al Consell de Mallorca per la seva subvenció. Pere Ferrer, conseller insular d’artesania,  ha fet èmfasi en el valor d'aquest treball en un temps on el coneixement del camp s'està perdent i Andreu Mateu, membre de la Junta directiva d’Al Rum, ha expressat la seva gran satisfacció amb la publicació, la manera en que s'ha dut a terme i ha destacat la importància de la preservació del patrimoni immaterial en un temps on la venta de les propietats està accelerat la seva pèrdua.


Xisco Lillo ha començat recordant els seus jocs infantils en indrets com "el picó gros" o "sa mola", on tenien els campaments i eren un poc "salvatgins".


El treball es divideix en un llistat de noms i la seva ubicació topogràfica. Ambdues coses no poden ser separades. Lillo ha subratllat de la complexitat de localitzar alguns llocs petits amb noms específics.


Ha identificat nombrosos llocs. “Ses Casotes”, es Comellar de sa Singorera, es Comellar des bous, sa Font de sa Perdiu d’or que no s’ha aconseguit identificar l’origen. Ca sa senyora des timbre, degut a la primera dona que va tenir un timbre a casa seva a Alaró. Són només alguns dels molts topònims presents en el llibre.


Ha mencionat també la pèrdua de terres comunals a Alaró, expressant la seva esperança que el Consell consideri la compra d'un terreny de 113 hectàrees, ric en patrimoni i recursos naturals i hidrogràfics. També destaca que el Catàleg de patrimoni, actualment derogat, li ha servit molt en aquest treball i espera que es torni a posar en marxa i que es protegeixin alguns dels elements que surten en el llibre.


Per acabar, Lillo ha recordat els canvis en el paisatge d'Alaró en els últims 70 a 80 anys, destacant la pèrdua dels olivars substituïts per grans extensions de pinar.


El treball és gràcies a moltes persones. Ha recordat en Tomeu Fullana, en Tomeu de Sa Bastida, agraït la complicitat d'en Guillem Rosselló, i ha destacat la sort d’haver pogut compartir amb una generació que ha viscut aquests canvis i dels que ha pogut aprendre molt. Així, l'obra constitueix una contribució inestimable per conservar aquest coneixement, una part important del patrimoni immaterial i oral d'Alaró.

Notícies relacionades