Al Rum demana al Consell de Mallorca que estudiï la compra de sa Bastida
Actualitat novembre 2023: Els pressupostos de la comunitat autònoma destinen 800.000€ a la compra de Sa Bastida (segueix la noticia)
Març 2022
El president de l’Associació Cultural Al Rum, Gabriel Campins, s'ha adreçat per escrit a la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, per sol·licitar que la institució insular analitzi la possibilitat de comprar la finca alaronera de sa Bastida.
Al Rum considera que reuneix valors històrics, patrimonials, paisagístics i etnològics més que suficients per posar-la a l'abast de tots els mallorquins. En aquest sentit, es recorda que es troba molt aprop d'un nucli habitat i a una zona de la Serra de Tramuntana molt accessible per a tots els mallorquins.
Un valor afegit importantíssim són els recursos hídrics de la finca. La font de sa Bastida es podria incorporar al subministrament públic d'aigua o es podria fer una concessió per a la seva explotació. En ambdós casos suposaria un abaratiment del cost de l'adqusició.
La petició va acompanyada d'un dossier de més de cent pàgines amb explicacions escrites, fotografies i mapes per ressaltar els valors de la finca. En resum es destaca que:
És un espai amb un paisatge de gran valor natural en el qual domina una mola. És un espai proper a Los Damunt, el barri fundacional de l'actual poble d’Alaró, la qual cosa facilita les visites per part d'excursionistes i fins i tot de famílies. Hi ha coves, aljubs…
És un refugi per la flora i la fauna pròpies de la Serra de Tramuntana.
Té valors etnològics com forns de calç, sitges, marjades…
És un espai històric i arqueològic molt rellevant gràcies a l'existència d’una fortificació i poblament actius entre els segles IV i X, que just ara i amb la participació del Consell i l’Ajuntament i el suport d'Al Rum s’està començant a excavar.
La possessió té una cabdalosa font, que dóna entre 1.500 i 3.000 litres/hora d'aigua segons l'època de l'any. La seva aigua, considerada minero-medicinal s'ha embotellat des de la dècada dels seixanta fins fa uns anys. La font podria ajudar a amortitzar el cost de l'adquisició, sia mitjançant la seva incorporació al sistema d'abastiment públic municipal o per concessió a una empresa privada de l'embotelladora.
El dossier l'han elaborat el geògraf Francesc Lillo, l'arqueòleg Biel Llodrà i l'enginyera Myriam Viñas. Abans de fer la proposta al Consell es consultà amb la propietat i amb tots els partits polítics amb representació a l’Ajuntament d’Alaró.
Localització
Foto Mola de Sa Bastida
Forn de calç
Foto murada Sa Bastida devora es Picó Gros
Foto entrada de la Font de sa Bastida