Els pressupostos de la comunitat autònoma destinen 800.000€ a la compra de Sa Bastida

Desembre 2023


La comissió parlamentària que debat els pressupostos de la Comunitat Autònoma per a 2024 aprovà ahir (dimarts, 19 de desembre) destinar una partida de 800.000 euros per a la compra de la finca de sa Bastida. Al Rum sap que encara queda un llarg camí per a concretar l’operació, però considera una passa molt important aquesta decisió, sobretot perquè compta amb el suport de partits molt diversos.


Més per Mallorca havia enviat una esmena a Turisme perquè s'adquirís amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible –l’ecotaxa– la finca de sa Bastida. Aquesta esmena s’havia rebutjat inicialment. Però ahir, durant el debat de pressupostos, la conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, donat el valor mediambiental i les restes arqueològiques tardoromanes que inclou aquesta finca, va decidir fer una transacció i pactar l’esmena amb Més per Mallorca.


L’import estimat de compra és de 800.000 euros i seria una operació que comptaria amb el vistiplau de tots els grups polítics que conformen l’Ajuntament d’Alaró.


Al Rum presentà el 3 de febrer de 2022 un informe de més de cent pàgines elaborat pel geògraf Francesc Lillo, l’arqueòleg Biel Llodrà i l’enginyera Myriam Viñas a tots els partits polítics alaroners i a institucions com el Consell o el Govern. 


Aquest dossier destaca els valors històrics i arqueològics de la fortificació tardoromana usada entre els segles V i XI. També els etnològics amb l’existència de sis forns de calç, un molí de guix, kilòmetres de marges, sitges, camins de muntanya… Es parlava així mateix de flora, fauna i paisatge. Finalment, es ressaltava el cabdal de tres mil litres/hora d’aigua de la font que es podria incorporar a la xarxa de subministrament del poble.

DOSSIER SA BASTIDA - versio web.pdf

Dossier amb explicacions escrites, fotografies i mapes on es ressalten els valors de la finca.