Més fotos en color de l’Alaró de 1928

Aquesta història està relacionada amb la publicació de Les més antigues fotos en color d’Alaró.

Alaró en color fa quasi cent anys a una de les revistes més prestigioses del món: National Geographic. Ho contàvem en una entrada anterior en la qual mostràrem tres fotografies en les quals el poble era perfectament identificable.

El reportatge inclou més fotos d’Alaró i la resta de Mallorca. Ara vos presentam una nova foto que és sense cap dubte del nostre poble. És la primera. Darrere d’un camp d’oliveres és perfectament visible la silueta del Puig de s’Alcadena. El peu de foto explica que “els vessants de Mallorca estan revestits del verd oliva”. Després conta que “milers d’oliveres creixen a les zones muntanyenques de l’illa. El premsatge dels seus fruits és una indústria important i a les parts més remotes del país té una importància cabdal. La collita queda en mans de jovenetes d’alguns pobles propers convidades per a l’ocasió i normalment fan que la seva tasca sia alegre”.

Altres tres fotografies també podrien haver estat preses a Alaró, encara que no tenim una referència geogràfica que ho confirmi, encara que tal vegada algun lector trobarà proves per confirmar o descartar la hipòtesi. Es tracta d’una en la qual vuit dones amb capell i cistells de garballó cullen garroves; una altra en la qual es veu a dos homes tombant garroves amb canyes i una més en la qual una dona posa figues damunt els canyissos per assecar-les.

Per què pensam que es pot tractar d’Alaró? Perquè el fotògraf, Gervais de Courtellemont no visità massa més pobles. De Sóller li interessa sobretot la carretera del Coll; de Palma i de Pollença, el Port; de Valldemossa, Chopin i de Felanitx, la indústria de les gerres.

Per tant la cerca de la temàtica agrícola la cerca al nostre poble, malgrat que en aquells anys fou una de les localitats més industrialitzades de l’illa. Un detall més: algunes de les fotografies estan fetes prop de Son Fortesa. En aquells temps, la casa de l’escriptor Joan Rosselló era parada obligada per a molts visitants de fora de Mallorca. A més, l’autor de ‘Manyoch de Fruyta Mallorquina’ i ‘Ruralisme’, entre altres obres, passava per ser un especialista en les tasques agrícoles, com demostren els seus escrits. Ell podria ser l’informador per escriure els peus de fotos en els quals es conten els detalls de les tasques del camp.

Recordem que l’autor del reportatge era el cònsol dels EE UU a Barcelona, Roy W. Baker. Malgrat que cercava oferir una imatge de modernitat de les illes, les imatges que acompanyen el text són les d’un poble encara molt arrelat a la terra.