Explicant els orígens d'Alaró

Març, 2023

Unes cinquanta persones entre pares i alumnes han participat el dissabte 25 de març en una activitat destinada a conèixer els orígens d’Alaró. La iniciativa de l’Associació de Famílies d’Alumnes de l’escola Pere Rosselló i Oliver, amb la col·laboració d’Al Rum, han comptat amb una guia excepcional: Marga Coll. Coll és arqueòloga, sòcia de l’associació i autora del llibre ‘1652, Alaró sota la pesta’.

Un recorregut de dues hores ha començat a la plaça de Cabrit i Bassa i ha fet la primera aturada a l’avenc de ses Misses. Allà, la guia, especialitzada en la prehistòria mallorquina, ha explicat la vida dels primers pobladors i obsequiat als infants amb reproduccions d’ornaments de fa més de tres mil anys. Un cop a la font de ses Artigues s’ha parlat de la importància de l’aigua per a qualsevol població i s’ha mostrat un gràfic per explicar la tècnica àrab del qanats per treure-la del subsòl

Seguint la síquia i arribant al molí de la Font del Jardí s’ha vist la importància del sistema de hidraulic pels regants i pel conjunt de nou molins que comença a ses Artigues i acaba a Son Fortesa. Aiximateix, també amb l’ajut de dibuixos, s’ha pogut veure com s’aprofitava la força de l’aigua per moure les moles i fer farina.

Retornats a la plaça Cabrit i Bassa, s’ha contat amb la participació dels alumnes per recordar la història de dels dos defensors del Castell d’Alaró.