Més de quaranta voluntaris participen en la primera excavació a la fortificació de sa Bastida

La primera campanya d'excavació arqueològica s'ha enfocat en el dipòsit 2

La primera campanya arqueològica en el jaciment alaroner de sa Bastida arrancà el passat 10 de juny i finalitzà l’1 de juliol amb una jornada especial de cloenda i d’homenatge als voluntaris.

Primers resultats

Al llarg d’aquests devuit dies, els arqueòlegs Biel Llodrà i Jaume Servera han dirigit a fins a 41 voluntaris d’entre 15 i 78 anys, que han dedicat els seus esforços a investigar els nivells interiors d’una de les cisternes o dipòsits rectangulars d’aigua del denominat primer sector.

Fins al moment, s’hi ha localitzat peces ceràmiques, una pedra de molí, restes d’animals i d’altres objectes. Així mateix, s’ha pogut documentar la història d’aquesta construcció i diferenciar, almenys, una reforma posterior d’aquesta.

La datació relativa dels nivells interiors de l’estructura haurà d’esperar a les tasques de laboratori i d’anàlisis posteriors, que es desenvoluparan en els pròxims mesos. L’origen d’aquesta, s’haurà d’investigar en campanyes posteriors a l’exterior dels seus murs.

El projecte ha estat possible, gràcies al finançament de l’Ajuntament d’Alaró, que ha apostat per impulsar el patrimoni històric i la seva investigació científica i s’ha comptat amb la col·laboració de l’Associació Cultural Al Rum.

El jaciment de sa Bastida és un conjunt de fortificació i habitatges tardoromans que es troben a la penya del mateix nom, molt a prop de l’antic nucli urbà de Los Damunt. Les primeres datacions permeten establir que estigué actiu entre els segles IV i VIII, un període força desconegut de la història mallorquina. 

Des de fa cinc anys, gràcies a un conveni amb la propietat, s’han desenvolupat tasques prèvies de neteja i planimetria de la zona. Aquests dies s’ha desenvolupat la primera etapa d’excavació, s’espera que tengui continuïtat en els anys vinents.

Acte de cloenda de la primera campanya

Llorenç Perelló, batle d’Alaró, més de quaranta voluntaris i socis d’Al Rum participaren l'1 de juliol a l’acte de cloenda de la primera campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment  de sa Bastida.

L’activitat ha començat amb una visita guiada per l’arqueòleg Biel Llodrà a la fortificació. Després, el batle ha agraït la cooperació dels voluntaris i ha refermat el compromís municipal en aquestes activitats que ens ajuden a conèixer millor la història del nostre poble. Llodrà ha estès aquest reconeixement a empreses com la dels Germans Tineo, que han aportat materials per facilitar els treballs. El president d’Al Rum, Gabriel Campins, ha ressaltat la importància de les facilitats donades per la propietat de la finca per desenvolupar els estudis.

L’acte ha finalitzat amb un bufet preparat per Al Rum i amb el visionament de les peces que s’han trobat durant aquestes dues setmanes.

Acte de cloenda