Al Rum compra dues pintures de l’alaroner Gabriel Reinés

L’Associació Cultural Al Rum ha adquirit dos paisatges a l’oli del pintor alaroner del segle XIX Gabriel Reinés (1805-1885). Es tracta de dues obres que estaven en venda a una casa de subhastes de Madrid que reflecteixen totes les característiques estilístiques de l’artista pel que fa a la temàtica paisatgística.


Les pintures tenen unes dimensions de 47x60 centímetres. A ambdues domina la naturalesa, però en els dos quadres es poden veure figures humanes de petites dimensions: un pastor i una pagesa en un cas i una parella de senyors a l’altre.


A l’exposició sobre Gabriel Reinés organitzada per Al Rum durant la tardor de 2019 es pogueren veure dues obres de característiques semblants: una es titulava ‘Paisatge amb un llenyataire’ i l’altra ‘Paisatge amb arc de Sant Martí’.


Les teles hauran de ser sotmeses a un procés de restauració. Un cop finalitzat, la voluntat de l’associació és dipositar-les a un indret on estiguin a l’abast dels alaroners. La compra és part d’un dels objectius d’Al Rum: la protecció, ampliació i millorar del patrimoni relacionat amb Alaró.


A l’església d’Alaró es poden veure representacions de Sant Pau, Sant Bru i Santa Elena; també es conserven quatre retrats a una casa particular, però no existeix constància de cap paisatge.


Gabriel Reinés era fill d’un traginer alaroner i era de la família de Can Verano. A 17 anys passà a treballar a una drogueria de Palma. El propietari descobrí les seves qualitats artístiques i impulsà els seus estudis. Es convertí en el més destacat representant de la pintura costumista mallorquina. A més, és autor de nombrosos retrats, paisatges i obres religioses. Introduí la litografia a l’illa i fou un dels primers fotògrafs mallorquins.


Si voleu saber més sobre Gabriel Reinés, podeu comprar a la papereria Nou Roella el catàleg de l’exposició, amb text de la catedràtica d’història de l’art Catalina Cantarellas.Actualització (2022): A la noticia Finalitza la restauració de dues pintures de Gabriel Reinés trobareu tot el detall del procés de restauració de les obres, incloguent-hi l'informe de la restauració i més fotografies.