El Consell ha demanat a l’Estat la cessió de la propietat del Castell

La consellera de Territori del Consell de Mallorca, Maria Antònia Garcias, ha informat Al Rum que el Consell i el Govern central negocien la cessió de la propietat de les murades del Castell d’Alaró. Aquest traspàs permetria una intervenció immediata de l’organisme insular per posar fre al deteriorament d’aquest bé patrimonial.

Aquesta és la principal conclusió de la reunió mantinguda el 28 de setembre entre el Consell i Al Rum. Per part de l’administració hi han participat, a més de la consellera, el director general de Territori, Miquel Vadell, i el secretari general tècnic, Eduard Soriano. Per videoconferència hi ha intervingut la directora de Patrimoni, Kika Coll. Per part de l’associació hi han assistit Gabriel Campins, president, i Joan Riera, vicepresident.

Al Rum ha presentat un document (s’adjunta en format PDF) en el qual expressa la seva preocupació pel deteriorament del Bé d’Interès Cultural, entén la necessitat d’ajornar la compra pels problemes generats per la Covid, encara que lamenta el retard en la tramitació, i exigeix una intervenció immediata per evitar el col·lapse de torres i aljubs.

La consellera ha informat que fa uns mesos es demanà al ministeri de Cultura la cessió dels terrenys que són propietat de l’Estat i que, bàsicament, és allà on es troben les murades. Ara la negociació s’ha traslladat al ministeri d’Hisenda i, segons el Consell, s’espera que quedi enllestida en uns mesos. Aquesta era una de les propostes escrites en el document d’Al Rum.

Si es culmina aquest procediment, Patrimoni podrà fer obres urgents de consolidació i restauració a les murades i torres. Unes actuacions a les quals s’ha compromès Kika Coll. Cal recordar que els principals problemes són les pèrdues de materials originals que, segon un informe del mateix Consell, “ponen en peligro la estabilidad de las estructuras restantes y generan a su vez, otras degradaciones. Encontramos faltas de material pétreo graves en todo el lienzo...”. La degradació de materials de la torre de l’homenatge. El greu risc d’esbucament de la torre dita de Sant Antoni pels nombrosos forats que presenta l’estructura. Els aljubs estan fortament deteriorats i un apuntalament provisional que es va fer el 2009 segueix com a única intervenció per preservar-los.

No queda clar si es podria intervenir als aljubs perquè hi ha dubtes sobre si la zona és propietat particular o també forma part del patrimoni de l’Estat. La consellera s’ha compromès a reactivar la compra de la penya tot d’una que la situació generada per la Covid ho permeti. La cessió prèvia de la propietat estatal al Consell facilitaria la tramitació administrativa de l’adquisició, ja que fins ara hi havia un problema de delimitació de finques que quedaria solucionat.

Al Rum també ha demanat una reunió amb la delegada del Govern, Aina Calvo, per demanar-li que s’accelerin els processos per part de l’Administració central o que, com a propietari del castell, assumeixi les seves responsabilitats i regeneri el conjunt.