Dones i nins en la prehistòria

Sèries de dibuixos animats, pel·lícules o còmics. Els mitjans que arriben a una gran massa de la població presenten una visió de la dona que és un reflex del què succeïa o encara passa a la societat actual. Aquesta fou l’explicació de la doctora en història i sòcia d’Al Rum Marga Coll durant la conferència pronunciada el 9 de juny en el Casal de Son Tugores, que organitzà l’associació cultural amb la col·laboració de l’Ajuntament. La sala s’omplí per complet per a escoltar i veure la xerrada.

Els Picapreda mostren una dona -Wilma– que només fa les feines de casa. Una recerca a Google de dones en la prehistòria les mostra formoses, amb poca roba i amb rols tradicionalment femenins. Raquel Welch, a ‘Fa un milió d’anys’, podria ser l’exemple més clar de cos espectacular, blanc, amb dues peces de roba i acabada de sortir de la perruqueria. En canvi, l’home és caçador, treballa els metalls o encén –pràcticament crea– el foc.

Coll mostrà també dos còmics sobre la història de Mallorca, un de 1981 i l’altra de 2016. Malgrat els trenta-cinc anys passats entre ambdós, aquesta visió de la dona en els temps antics no ha variat. Estan absents quan es prenen decisions importants pel poblat, surt un ‘home de negocis’ mentre la dona fa feines casolanes i sempre en un espai secundari.

La conferenciant acabà explicant el que sabem sobre els nins d’aquell temps. Ressaltà la brutal mortalitat infantil. Mostrà gràficament com enterraments de fetus i recent nats es feia en recipients ceràmics que recorden la panxa femenina, com una continuació de la maternitat.

Cartell de la conferència "Dels Picapedra als Talaiòtics, el paper de les dones i els nins en la prehistòria"

Noticies relacionades: