La família Sampol de Son Curt dona el seu arxiu a Alaró. 

11 d'agost del 2022

La família Sampol de Son Curt ha fet donació del seu importantíssim arxiu al poble d’Alaró. Entre els documents cedits s’hi troben nombrosos papers relacionats amb la història del Castell d’Alaró, que passen a mans d’Al Rum. Aquesta part es fruit de les investigacions dutes a terme per Pere Sampol i Ripoll, un expert bibliòfil i membre destacat de la Societat Arqueològica Lul·liana. Una altra secció important és la que fa referència al Ferrocarril d’Alaró, que funcionà entre 1881 i 1941 i tengué com a president a Pere Sampol i Rosselló (1837-1914), un destacat advocat i polític conservador que va estar al capdavant de la Diputació. Aquesta part, també serà propietat d’Al Rum.

La donació s’ha fet a través d’una doble via. Una part ha anat directament a l’Ajuntament alaroner. La resta s’ha cedit a l’Associació Cultural Al Rum, que, per mantenir la unitat, dipositarà els materials a l’arxiu municipal. El batle, Llorenç Perelló, i el president d’Al Rum, Gabriel Campins, han agraït la generositat de la família Sampol de Son Curt i la seva decidida opció per tal que els papers continuïn al poble.

L’acte de signatura de la cessió s’ha fet avui, dijous, 11 d’agost de 2022, al Casal de Son Tugores. Per part de la família ha participat Inma Sampol. Per part de l’Ajuntament, el batle, Llorenç Perelló, i l’arxivera municipal, Pilar Colomar. Per Al Rum, ha signat el president de l’assocació, Gabriel Campins, que es trobava acompanyat d’alguns membres de la Junta Directiva.

Inma Sampol ha agraït la tasca negociadora desenvolupada per l’Ajuntament i per l’associació per aconseguir que aquesta cessió es fes realitat. Es mostrà molt satisfeta que tota aquesta documentació es mantengui a Alaró i estigui oberta als investigadors. El batle, Llorenç Perelló, resaltà que ja s’ha pogut posar en marxa la sistematització de l’arxiu gràcies a la contractació d’un tècnic. Gabriel Campins, president d’Al Rum, destacà que amb aquesta cessió s’acompleix un dels objectius de l’associació com és la presevaciò del patrimoni.

Com exemple de la trascendència històrica de l’arxiu que Al Rum dipositarà a l’Ajuntament basta revisar la secció dedicada a la compañia del Ferrocarril d’Alaró. Inclou una placa sobre marés amb la inscripció ‘Ferrocarril d’Alaró’ que es trobava a la seu de l’empresa, varis plànols de quatre metres de tota la via de 3,5 kilòmetres, els llibres de comptes o del tràfic de passatgers i mercaderies, cupons dels accionistes i, fins i tot, els bitllets que s’entregaven als usuaris. Amb aquests materials, l’asociació fa comptes muntar una exposició al llarg de 2023.

Al Rum també ha rebut de la família Sampol de Son Curt un calze del segle XIX que es dipositarà a l’església d’Alaró perquè pugui ser emprat en el actes litúrgics.

Entre els materials que l’Ajuntament rep directament de la família Sampol, hi ha centenars d’expedients relacionats amb l’activitat judicial de Pere Sampol i Rosselló de la segona meitat del segle XIX i principis del XX. Inclou processos penals, però són especialment destacats els que fan referència als plets testamentaris de bona part de la noblesa illenca. 

Un document molt interessant és una carta enviada pel ministeri de Foment a Bartomeu Ferrà. En aquest escrit es comunica que la reina regent, Maria Cristina, ha autoritzat al Museo Arqueológico Nacional la compra dels Bous de Costitx per 3.500 pessetes. D’aquesta manera s’evità que acabessin al Louvre.

Eixisteix correspondència i documentació relacionada amb l’Arxiduc Lluís Salvador relativa a Son Galceran. També es pot seguir l’activitat econòmica d’una possessió mallorquina de fa segle i mig. Fins i tot, els comptes del Bisbat de Mallorca de l’època.

L’Ajuntament d’Alaró ha contractat un especialista per inventariar i catalogar la vintena de caixes que constitueixen la donació, que quedarà reunida en una secció de l’Arxiu Municipal amb el nom de la família que ha fet la donació. Després es posarà a l’abast dels investigadors.

Fotografia d'alguns dels documents de l'Arxiu

Fotografia de l'Acte de donació.

Mapa penya des Castell

Foto plànol cotxe tren Imperial

Pedra de l'antiga estació del Ferrocarril